DOGODKI IN ZGODBE

Vanja Kovačič za Glasilo občanov občine Trebnje, oktober 2023

KŠOT ravno letos praznuje svojo 30-letnico delovanja. Klub, ki se je zapisal v zgodovino s svojimi številnimi aktivnostmi za mlade, predvsem pa z organizacijo nepozabnega vikenda ŠVIC. Lani je predsedovanje kluba prevzela 21-letna Kaja Krevs, doma iz Belšinje vasi. Kaja je študentka 3. letnika dodiplomskega študija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Iz nje vre entuziazem, preudarnost, natančnost in želja po pridobivanju novih znanj. V klub je privabila nekatere prijatelje, s katerimi so si zastavili jasen cilj, tj. povrniti KŠOT-u sloves in prepoznavnost, kot ga je imel nekoč. Brez strahu in z veliko željo po učenju se je letos s svojo ekipo pridružila organizatorjem prireditve Slovo poletju, kjer so svojo nalogo opravili z odliko.

1. V KŠOT-u se je organizirala mlada osvežena ekipa. Kdo ste, koliko vas je in kako dolgo se že poznate?

Smo ekipa prijateljev, ki jih veseli delo za skupnost. Trenutno nas je okoli 20 aktivistov, ki redno organiziramo dogodke v Trebnjem in skrbimo za delovanje kluba. Poznamo se že iz osnovnošolskih časov, ko smo si delili šolske klopi ali pa se srečevali na šolskih hodnikih.

2. Generacije pred vami so pustile veliko sled za sabo. Kako težko je stopiti v čevlje kluba s tako mogočno zgodovino?

Klub ima nedvomno močno zgodovino, saj se je v njegovem imenu izpeljalo že veliko uspešnih dogodkov, kot sta ŠVIC in TrebnjeRaj. Upam si reči, da pretekle generacije študentov in dijakov zelo dobro poznajo delovanje KŠOT-a in so se udeležili vsaj kakšnega njegovega dogodka. Kljub temu pa je KŠOT mlajšim generacijam še nekoliko nepoznan, zato se trudimo, da se ime KŠOT ponovno obudi in dobi moč, ki jo je imel tudi v preteklosti.

3. Kakšna je vizija kluba?

Katere so vaše prve ideje in aktivnosti, ki ste si jih zastavili? Vizija kluba, ki smo si jo zastavili, je predvsem enostavna. Obuditi študentsko življenje v Trebnjem. Ko smo z novo ekipo začeli z delom v klubu, smo ugotovili, da v Trebnjem primanjkuje dogodkov in druženj za mlade. Tako smo se odločili, da bomo v Trebnje povrnili nekaj raznolikosti in dali študentom priložnosti za druženje. To so bile naše prve ideje, ki pa smo jih dopolnili tudi z aktivnostmi. Tako smo se v lanskem letu odpravili na paintball, skupaj smo se udeležili krvodajalske akcije, organizirali smo druženje v parku, izpeljali smo tudi kar nekaj smučanj in še več uspešnih projektov. Vsekakor pa si želimo take dogodke ustvarjati v prihodnosti in razširiti glas KŠOT-a po celotni občini. Kot prioritetni cilj pa si postavljamo tudi izboljšanje položaja in življenja študenta v Trebnjem.

4. Zasledili smo, da ste letos združili moči s KS Trebnje in Občino Trebnje ter skupaj ustvarili popoln vikend zabave, glasbe, športa in kulinarike – Slovo poletju. Kakšni so vaši odzivi, kakšna izkušnja je bila to za vas?

Slovo poletju nam je predstavljalo velik izziv, saj se s prenovljeno ekipo s projektom v taki razsežnosti še nismo srečali. Hvaležni smo KS Trebnje za poziv k priključitvi v organizacijsko ekipo in vso izkazano zaupanje tekom projekta. Nabrali smo si veliko novih izkušenj, za katere verjamemo, da nam bodo koristile pri organizaciji naših prihodnjih projektov. Vsekakor pa se že veselimo priprav za naslednje Slovo poletju.

5. Kakšno je življenje današnjih študentov? Kaj so poglavitne naloge študentskih klubov?

Po zaslugah ŠKIS-a in ŠOS-a se življenje študentov iz leta v leto izboljšuje. Navedeni organizaciji se namreč skozi različne projekte trudita za izboljšanje pogojev študentov, pri katerih pa se jim pridružimo tudi ostali študentski klubi. Skozi celotno leto se trudimo za izboljšanje študentskega življenja, od osnovnih življenjskih potreb, kot so študentska prehrana in študentski domovi, pa do organizacije različnih dnevnih in nočnih dogajanj. Organizaciji nas povezujeta v močno študentsko združenje, kar nam omogoča večjo slišanost pri organih naše države. Tako smo skupaj v preteklih letih dosegli marsikatero študentsko ugodnost, ki nam olajšuje naše življenje in izboljšuje naš položaj.

6. S katerimi klubi v Sloveniji ste najbolj povezani?

Najbolj smo povezani z ostalimi »Dolenčki«. Kluba, s katerima smo do sedaj največ sodelovali, sta Društvo novomeških študentov in Klub posavskih študentov. Skupaj smo se odpravili na DolenjSKI (ski) closing na Jahorino, ki je v našem načrtu tudi za marec 2024. Tudi z ostalimi študentskimi klubi si večkrat priskočimo na pomoč, ko je to potrebno. Z veseljem pa se vključimo tudi v soorganizacijo kakšnega skupnega projekta.

7. Čisto za konec še … Kaj vam predstavlja izobrazba, zaključek univerzitetnega ali visokošolskega izobraževanja? Kaj bi sporočili dijakom, ki se odločajo o svoji prihodnosti?

Izobrazbo vidim kot neko odskočno desko v odrasli svet. Študentsko obdobje je zame čas, v katerem imam priložnost odkriti, kaj bi v življenju rada počela in s čim se želim ukvarjati. To je čas, ki ga lahko namenim sebi in spoznavanju svojih interesov. Verjamem v to, da mi bo izobrazba koristila, ne le pri dobivanju službe, temveč tudi pri dobivanju življenjskih lekcij. Dijakom bi sporočila, naj se faksa ne bojijo. Kljub napornim izpitnim obdobjem študentsko življenje prinese veliko ugodnosti, ki na koncu pretehtajo čas, ki ga preživimo za knjigami. Priporočila pa bi jim tudi, naj se aktivno pridružijo svojemu lokalnemu študentskemu klubu. Vključitev namreč lahko prinese veliko novih izkušenj in poznanstev ter odpre vrata v svet, ki je poln neverjetnih trenutkov. Vsem študentom in študentkam želim uspešen začetek novega študijskega leta in veliko moči za opravljanje vseh študijskih dejavnosti. KŠOT-ovci pa vam obljubljamo, da bomo s svojimi dogodki poskrbeli za lajšanje študentskega obdobja in sprostitev, ko bo ta potrebna.

Laura Marn Avatar

Posted by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content