DOGODKI IN ZGODBE

Vanja Kovačič za Glasilo občanov občine Trebnje, oktober 2023 | Arhiv KŠOT

KŠOT v tem letu praznuje 30 let, čeprav je bilo za študentske dejavnosti v občini Trebnje poskrbljeno že mnogo let prej. V teh letih se je zvrstilo 19 predsednikov* in več kot 100 članov v posameznih sekcijah, ki so skrbeli za pestro študentsko življenje v občini Trebnje.

Od začetka skrbijo za organizacijo športne rekreacije, koncertov, brucovanj, smučanja, udeležbe na Škisovi tržnici …

Dobre temelje KŠOT-ovih projektov je pripravila inovativna generacija po letu 1999, ko je predsedstvo prevzel Robert Meglič. »Sestavili smo ambiciozno ekipo, ki je pod mentorstvom takratnega sekretarja Bojana Rajerja premikala meje,« je povedal Robert Meglič. »Bili smo zelo dejavni na področjih kulture, športa, turizma, informatike in zabave. Zelo smo bili ponosni na projekt Občina Trebnje na internetu, kjer smo skrbeli za osveževanje in nadgradnjo občinskih spletnih strani.« Študentom so omogočili brezplačno uporabo računalniške opreme in klicne internetne povezave, kar je današnjim študentom verjetno povsem nepredstavljivo.

Občina je bila v prvotni obliki pred odcepitvijo Mirne, Šentruperta in Mokronoga seveda ogromna in število članov se je gibalo med 200 do 400. Kot nam je zaupal dolgoletni in zelo aktivni član kluba Uroš Potočnik, so veliko truda vložili v promocijo kluba z izdajo rednih informatorjev o klubskih dogodkih in z obveščanjem s pomočjo SMS-baze, ta način obveščanja pa je bil mala revolucija za tiste čase.

ŠVIC, 2019

V letu 2000 so organizirali tudi prvi Študentski vikend inteligence in cvička (ŠVIC), a je bila prireditev, kot nam je poznana danes, še v začetnih povojih. Na njej so v soboto organizirali turnir v košarki in malem nogometu ter večerni koncert, v nedeljo pa kolesarske ture S kolesom ob Temenici in Mirni. Poleg zanimivih zgodb o organizaciji ŠVIC-a se Sašo Juvanc, vodja sekcije za družabne aktivnosti, z veseljem spominja tudi prve udeležbe kluba na ljubljanski Škisovi tržnici.

Po letu 2003 je sledila zlata generacija študentov, ki je poskrbela za prepoznavnost festivala po celi Sloveniji. Takratni predsednik kluba Mitja Jarc se spominja: »Največja prelomnica v zgodovini vikenda je bilo leto 2005, ko je bil ŠVIC zaradi dežja bolj podoben Rock Otočcu. To je bilo seveda po godu rock navdušencem, manj pa lastniku Turistične kmetije Obolnar. Ko smo ga le prepričali, da ostanemo na njegovi lokaciji in oder prestavimo na travnik poleg kmetije, smo dobili še več zaleta, festival pa nesluteno rast.« Ne bi jim uspelo, če jih ne bi povezovalo prijateljstvo, ki ga gojijo še danes. Jarc je dodal: »Bili smo krasna ekipa 20 posameznikov in vsak je dodal svoj kamenček v mozaiku. Bili smo mladi in nismo se zavedali, koliko odgovornosti prevzemamo nase. V festival smo vložili veliko brezplačnih ur dela, brez kakršnihkoli zahtev in vse, kar smo potrebovali, je bil skupinski objem.«

Jarc se zaveda, da generaciji za njimi ni bilo lahko, saj je festival vsako leto rasel, kar je pomenilo tudi veliko finančno obremenitev kluba. S ponosom se delovanja v klubu spominja tudi Janez Kravcar, ki je predsedovanje prevzel leta 2011: »Delo v klubu je bilo prostovoljno udejstvovanje, v katerem sem dobro porabil svoj prosti čas. Če se ozrem nazaj, sem takrat pridobil dragocene izkušnje za poklicno kariero. Pridobil sem možnost mreženja, vodenja organizacije, dela z ljudmi in še in še.«

*Izpis iz Ajpesa navaja naslednje predsednike: Kolenc Marko, Meglič Robert, Štepec Mitja, Maraž Domen, Breznik Jernej, Lindič Luka, Boršnar Tilen, Hribar Aljoša, Bahun Primož, Kravcar Janez, Mlakar Matej, Zupančič Miha, Mlakar Gašper, Zupančič Miha, Murgelj Jan, Kovšček Petra, Krevs Kaja. V različnih objavah v medijih pa se pojavljajo še druga imena.

Laura Marn Avatar

Posted by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content